ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ

Ανάμεσα στις άλλες ειδικότητες που έχουν σχέση με τον άνθρωπο, «Προπονητής Αθλημάτων» έχει ιδιαίτερη θέση, καθώς ασχολείται τόσο με το σώμα όσο και με το πνεύμα. Γνωρίζει καλά το ανθρώπινο σώμα, ανατομία, φυσιολογία, κίνηση μυών όπως ένας φυσικοθεραπευτής ή αθλητίατρος, αλλά παράλληλα γνωρίζει και ψυχολογία. Ο προπονητής είναι εκείνος που συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα και τα προσαρμόζει στον κάθε αθλούμενο ξεχωριστά εφαρμόζοντας το κατάλληλο πρόγραμμα εκγύμνασης.

O «Προπονητής Αθλημάτων» είναι υπεύθυνος για την εκγύμναση και την προετοιμασία ομάδων ή/και μεμονωμένων αθλητών και ο ρόλος του είναι καταλυτικός στο χώρο του Αθλητισμού.
Βασικός του στόχος είναι η βελτίωση και διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης των αθλητών που προπονεί, καθώς και η εκμάθηση τεχνικών που αναδεικνύουν τις αθλητικές τους ικανότητες.
Μέσα από την επιλογή των κατάλληλων ασκήσεων και τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προγραμμάτων εκγύμνασης, ο επαγγελματίας «Προπονητής Αθλημάτων» επιδιώκει να επιτύχει τις υψηλότερες δυνατές επιδόσεις για τους αθλητές του.

Στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της ERCI ο καταρτιζόμενος έχει την ευκαιρία να:

Διδάσκεται, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, από καθηγητές-επαγγελματίες, με πολυετή εμπειρία στο χώρο του Αθλητισμού

Να εφαρμόσει τις βασικές αρχές Προπονητικής, μέσα από το σχεδιασμό και την προετοιμασία συγκεκριμένων τακτικών σε real-time αγώνες

Να συμμετέχει σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε γνωστούς αθλητικούς χώρους και έρχεσαι σε επαφή με μεγάλες προσωπικότητες του κυπριακού Αθλητισμού

Μαθαίνει να επιλέγει τις κατάλληλες ασκήσεις και να διαμορφώνεις εξειδικευμένα προγράμματα εκγύμνασης, που βελτιστοποιούν τη φυσική κατάσταση των αθλητών και τους οδηγούν στην επίτευξη υψηλών επιδόσεων

Αναπτύσσει τις ηγετικές και επικοινωνιακές του δεξιότητες, μαθαίνοντας να λειτουργεί πάντα σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας “fairplay”

Αποκτά χρήσιμες γνώσεις Ψυχολογίας, ώστε να μπορείνα στηρίξει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τους αθλητές, κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού στρες (π.χ. πρωταθλήματα)

Για το 2017 θα δοθεί το κέντρο βάρους των σεμιναριακών κύκλων και της πρακτικής εξάσκησης στους τομείς: Γυμναστήριο, Κωπηλασία, Ιστιοπλοία, Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Κλασσικός Αθλητισμός.

Τα πρακτικά μαθήματα θα γίνονται αντίστοιχα στό Γυμναστήριο “Ανάπλασις”, Ναυτικούς Ομίλους Λεμεσού και Αμμοχώστου, το Καλογεροπούλειο Γήπεδο, στο Γ.Σολωμονιδης και στο Στάδιο του Λανιτείου

Τα μαθήματα θα αρχίσουν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.