ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ

Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του ERCI απορροφά η υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας στα πλαίσια της Δια Βίου Μάθησης από και προς την Κύπρο. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί πέραν των 350 προγραμμάτων κινητικότητας με συνεργαζόμενους φορείς από την Ελλάδα, την Γερμανία, την Τσεχία, την Ιταλία, την Λιθουανία, το Βέλγιο και την Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία κά.

Η προσπάθεια βελτίωσης της κατάρτισης αλλά και της  διαμονής των μαθητών σπουδαστών,  αποτελεί προτεραιότητα στους στόχους που θέτει το Ινστιτούτο,  με την σταδιακή  διεύρυνση των συνεργασιών του με επιχειρήσεις κύρους, από όλους τους τομείς, με αφθονία θέσεων πρακτικής εξάσκησης   και την σύναψη συμφωνιών με ξενοδοχεία που εξασφαλίζουν άνετη και ευχάριστη διαμονή στο νησί.

Τα προγράμματα υποδοχής σπουδαστών και μαθητών από τον ευρωπαϊκό χώρο προσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε ειδικότητας.

Το φάσμα των υπηρεσιών / δράσεων που προσφέρονται στα πλαίσια των προγραμμάτων Κινητικότητας  είναι το ακόλουθο:

 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ

Το Ινστιτούτο ΕRCI έχει την δυνατότητα, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών, που αποτελείται από φορείς Κρατικούς και Ημικρατικούς , οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ένα μεγάλο αριθμό επώνυμων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο κάθε φορά αριθμό θέσεων πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών. Η καλές συνεργασίες εξασφαλίζονται από το Συμβουλευτικό Τμήμα του Ινστιτούτου, του οποίου τις υπηρεσίες έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιήσει οι συνεργαζόμενοι φορείς.

Η κατανομή των σπουδαστών στις επιχειρήσεις γίνεται με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες του σπουδαστή, αλλά και τις ανάγκες της επιχείρησης

Η πρακτική εξάσκηση γίνεται με την καθοδήγηση και τον έλεγχο του ΕRCI, σε συνεργασία με την επιχείρηση και τον οργανισμό αποστολής. Εκεί που οι δυνατότητες  των σπουδαστών  ή το νομικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση σπουδαστών σε θέσεις πρακτικής εξάσκησης , εφαρμόζεται η μέθοδος των τεχνικών επισκέψεων σε οργανισμούς της ειδικότητας των σπουδαστών.

Την πρακτική εξάσκηση συνοδεύουν εξειδικευμένα θεωρητικά μαθήματα, που προσδιορίζονται σε συνεργασία με τον οργανισμό αποστολής.

(Για άτομα της Ειδικής Εκπαίδευσης γίνονται επισκέψεις σε επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε ‘κείνες που απασχολούν αντίστοιχα άτομα και όχι μόνο)

ΔΙΑΒΙΩΣΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Στους καταρτιζόμενους εξασφαλίζεται η διαμονή με ημιδιατροφή σε ξενοδοχεία που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για άνετη και παραγωγική διαμονή. Όταν η θεωρητική εκπαίδευση δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό (πχ μεγάλο αριθμό Ηλ. Υπολογιστών) , εξασφαλίζεται εκπαιδευτικός χώρος στο ξενοδοχείο , για την αποφυγή περιττών μετακινήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση η εκπαίδευση γίνεται στο εκπαιδευτικό κέντρο του ΕRCI.

Οι μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο και τους χώρους πρακτικής εξάσκησης γίνονται με μισθωμένα λεωφορεία. Κατά την διάρκεια των διαδρομών οι σπουδαστές απολαμβάνουν ασφαλιστικής κάλυψης.

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Για μη ελληνόφωνους σπουδαστές προσφέρεται μία σειρά μαθημάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας με ελάχιστη συνολική διάρκεια 8 περιόδων (1 περίοδος = 45 λεπτά )

Για ελληνόφωνους σπουδαστές προσφέρονται δωρεάν μαθήματα εξοικείωσης με την κυπριακή διάλεκτο.

Όπου ζητείται γίνονται  μαθήματα αγγλικής γλώσσαςαπό διαπιστευμένους καθηγητές. Στα θεωρητικά  μαθήματα  αναφέρονται οι τεχνικοί όροι και στην αγγλική γλώσσα,

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει το θεωρητικό μέρος , στο οποίο γίνονται παρουσιάσεις της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου, του κοινωνικού και του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως επίσης και επιμέρους τομέων που αφορούν τις ειδικότητες των καταρτιζομένων.

Σε όλα τα θέματα πέραν της περιγραφής, γίνεται από τους ίδιους τους σπουδαστές,  σύγκριση με τα αντίστοιχα συστήματα των χωρών προέλευσης.

Το πρακτικό μέρος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει.

 

Στις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τους σπουδαστές συνοδεύει επαγγελματίας ξεναγός

Πέραν των προγραμματισμένων επισκέψεων, στους σπουδαστές και τους συνοδούς, τους προσφέρονται και άλλες πολιτιστικές κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις,  που διοργανώνονται την εποχή της επίσκεψης και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν από πριν.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και προτρέπονται, να συμμετέχουν στην βάση του εθελοντισμού σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα (πχ Αντικαρκινική πορεία, δενροφυτεύσεις κά).  

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Τα προγράμματα αξιολογούνται τόσο κατά την διάρκεια της υλοποίησης τους από τους σπουδαστές, τους συνοδούς, τις επιχειρήσεις και το ERCI, μέσα από τακτικές συναντήσεις για τον σκοπό αυτό και επισκέψεις στους χώρους πρακτικής εξάσκησης, όσο και στο τέλος συνολικά σε μια τελική έκθεση / αξιολόγηση.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Το ERCI δίνει στον κάθε σπουδαστή, που θα ολοκληρώνει το πρόγραμμα , πιστοποιητικό παρακολούθησης, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει από τις επιχειρήσεις πρόσθετο πιστοποιητικό απασχόλησης. Τα πιστοποιητικά δίνονται σε ειδική τελετή, στην οποία συμμετέχουν και αντιπρόσωποι των επιχειρήσεων.

Για κάθε καταρτιζόμενο ο οποίος  ολοκληρώνει με επιτυχία το πρόγραμμα συμπληρώνεται σε συνεργασία με τον οργανισμό αποστολής και τις Εθνικές Αντιπροσωπίες Ευρωδιαβατηρίου το αντίστοιχο EUROPASSS

ΔΙΑΧΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Κάθε πρόγραμμα που υλοποιείται, καταχωρείται στην ιστοσελίδα του ΕRCI, και κοινοποιείται στις εκπαιδευτικές αρχές της Κύπρου (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Κέντρο Παραγωγικότητας , Τεχνικές και Επαγγελματικές σχολές και τον Σύνδεσμο Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού). Στέλνεται επίσης δελτίο τύπου στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

2 Responses

 1. Καλησπέρα σας,
  είμαι εκπαιδευτικός και ενδιαφέρομαι να υλοποιήσω ένα πρόγραμμα erasmus για τους μαθητές μου.
  Μπορείτε να μου στείλετε πληροφορίες;
  Ευχαριστώ

  1. Αγαπητή κυρία Κουκουβίνου,
   Ευχαρίστως να σας δώσουμε όποια πληροφορία χρειάζεστε. Θα σας παρακαλούσα να μας στείλετε κάποιον αρ. τηλεφώνου για να επικοινωνήσουμε μαζί σας.
   Με εκτίμηση
   Χρήστος Γιαννούλης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *