Μετά την εξαιρετική επιτυχία του περυσινού προγράμματος ERASMUS+ στην Λεμεσό, πραγματοποιήθηκε και φέτος αντίστοιχο πρόγραμμα εκπαίδευσης Δημοσιογράφων από το ERCI. Πέρα από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που είχε, στόχευε και στην παραγωγή ενός Ντοκιμαντέρ, το οποίο θα ολοκλήρωνε την εργασία που είχε ξεκινήσει πέρυσι και αφορούσε την παρουσία Ελλαδιτων στην Κύπρο.

Η προηγούμενη παραγωγή αφορούσε τους Ελλαδιτες Δημοσιογράφους στην Κύπρο από το 1960 μέχρι σήμερα. Φέτος αναλύθηκε η ζωή και κύρια η οικονομική δραστηριότητα Ελλαδιτών στην Κύπρο, με συνεντεύξεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται από την δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Βάρος δόθηκε και στους νέους που μετακινούνται λόγω της οικονομικής κρίσης προς την Κύπρο.

Οι δράσεις ήταν πολλές και περιελάμβαναν επισκέψεις και πρακτική εξάσκηση  στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΧΤΡΑ TV. , στον ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝΑΛΙ 6.,  στον τηλεοπτικό σταθμό CAPITAL TV. ,   στην Ένωση Συντακτών και Επιτροπή Δεοντολογίας,   στην εφημερίδα Χαραυγή, στην εφημερίδα Πολίτης και στο συγκρότημα ΔΙΑΣ.,   στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΤΕΠΑΚ. και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ.”

Συνεντεύξεις λήφθηκαν από τον κύριο Ηλία Νούση, Αργυροχόο με καταγωγή από τα Γιάννενα,  από τον κύριο Δημήτρη Σμυρλή, Ξενοδόχο και τον νέο Ελλαδίτη επιχειρηματία Δημήτρη Δανιήλ. Τις συνεντευξεις συμπληρωσαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Ελλαδιτών Κύπρου και ο Κος Χρ. Μέσης, Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό Πρόβλημα.

Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου, τον Πρέσβη της Ελλάδας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τον Αγωνιστή της ΕΟΚΑ  Σάββα Ταλιαδώρο.

Στον πολιτιστικό τομέα είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν με την συνοδεία ξεναγών που διέθεσε η ERCI την Λεμεσό, την  Λευκωσία και την Πάφο.

Στον καθένα από τους πιο πάνω προορισμούς, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μια σειρά από αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.

Οι εντυπώσεις  που άφησαν οι σπουδαστές από την συμμετοχή τους ήταν εξαιρετικές και τους απονεμήθηκαν πιστοποιητικά επιτυχούς συμμετοχής στο πρόγραμμα και Europass.