FYSIKO 5Τι είναι η Φυσικοθεραπεία;
Η Φυσιοθεραπεία ή Φυσικοθεραπεία (ο σωστός όρος είναι φυσικοθεραπεία διότι αποτελεί τη θεραπεία με φυσικά μέσα) είναι το σύνολο των μεθόδων που χρησιμοποιούνται απο τον πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος αποτελεί τον εξειδικευμένο επαγγελματία, με στόχο την θεραπεία και τον περιορισμό συμπτωμάτων ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων που είναι συνδεδεμένες με προβλήματα κινητικά.

Οι τομείς στους οποίους η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται είναι στην αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων, σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, σε καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους.

Η αναφορά στον όρο φυσικοθεραπεία δε σημαίνει ότι θεραπεύεται η πάθηση αλλά πιο σωστά επιχειρείται η προσπάθεια επανεκπαίδευσης των φυσιολογικών κινητικών προτύπων τα οποία έχουν χαθεί εξαιτίας κάποιας διαταραχής.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η φυσικοθεραπεία;
• Αναγνωρίζοντας το ακριβές αίτιο των συμπτωμάτων και θεραπεύοντας το.
• Αναγνωρίζοντας τις αίτιες και τους προδιαθετικούς παράγοντες.
• Παρέχει αποκατάσταση μετά από επαγγελματικά ατυχήματα και αθλητικές κακώσεις
• Παρέχει αποκατάσταση και εκπαίδευση πριν και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις
• Παροχή ειδικού εξοπλισμού και συμβουλές για σωστή χρήση αυτού
• Παρέχει συμβουλές σε προγράμματα άσκησης

Επίσης:
• Τι πρέπει να περιμένω από την πρώτη μου επίσκεψη;
• Τι περιλαμβάνει μια συνεδρία φυσικοθεραπείας ;
• Μπορώ εγώ να βοηθήσω και πώς;

FYSIKO 4Αναγνωρίζοντας το ακριβές αίτιο των συμπτωμάτων και θεραπεύοντας το.
Ο φυσικοθεραπευτής θεραπεύει μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων χρησιμοποιώντας πολλές διαφορετικές τεχνικές. Σε μερικές περιπτώσεις , το αίτιο του πόνου και της δυσλειτουργίας είναι προφανές , αλλά μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα , ειδικά όταν τα συμπτώματα δεν είναι συγκεκριμένα η δύσκολο να περιγραφούν. Ο φυσικοθεραπευτής έχει στην διάθεση του ένα μεγάλο εύρος δοκιμασιών που μπορεί να εφαρμόσει για να εντοπίσει το αίτιο των συμπτωμάτων και να σχεδιάσει αποτελεσματικά το πλάνο θεραπείας.
Αναγνωρίζοντας τις αίτιες και τους προδιαθετικούς παράγοντες.

Ο φυσικοθεραπευτής δεν ενδιαφέρεται μόνο για το παρόν πρόβλημα του ασθενή αλλά και για τους παράγοντες οι οποίοι τον οδήγησαν σε αυτό. Παράγοντες όπως λάθος στάση , μυϊκές ανισορροπίες , λάθος εργασιακές συνθήκες και άλλες λανθασμένες συνήθειες μπορούν με την πληροφόρηση , την καθοδήγηση και την εκπαίδευση του φυσικοθεραπευτή να διορθωθούν. Το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και στο μέλλον.

Παρέχει αποκατάσταση μετά από επαγγελματικά ατυχήματα και αθλητικές κακώσεις
Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε πιο γρήγορα στην εργασία σας η στον αθλητισμό εφαρμόζοντας προγράμματα αποκατάστασης και την κατάλληλη εκπαίδευση στο πώς να μην επαναληφθεί ο τραυματισμός.

Παρέχει αποκατάσταση και εκπαίδευση πριν και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις
Αν έχετε χειρουργηθεί η πρόκειται να χειρουργηθείτε , ο φυσικοθεραπευτής είναι ειδικευμένος να εφαρμόσει προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά προγράμματα για να σας κινητοποιήσει ξανά , χωρίς να επεκταθεί η διάρκεια νοσηλείας σας απρόσμενα.

FYSIKO 3Παροχή ειδικού εξοπλισμού και συμβουλές για σωστή χρήση αυτού
Ανάλογα με την εξέλιξη και την πορεία του ασθενούς χρησιμοποιείται και ανάλογος εξοπλισμός . Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να δώσει καθοδήγηση στην χρήση πολλών τύπων εξοπλισμού όπως νάρθηκες, βοηθήματα για το περπάτημα , αναπηρικά αμαξίδια , εργασιακός εξοπλισμός κτλ.
Παρέχει συμβουλές σε προγράμματα άσκησης
Εάν είστε της άποψης ότι πρέπει να είστε σε φόρμα για να είστε υγιείς τότε για να το επιτύχετε ο καλλίτερος τρόπος είναι μέσο ενός προγράμματος τακτικής άσκησης. Ωστόσο εάν ξεκινάτε για πρώτη φορά η δεν έχετε την απαιτουμένη εμπειρία είναι απαραίτητο να ζητήσετε καθοδήγηση από τον φυσικοθεραπευτή σας για να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα ανάλογο των αναγκών σας κι να εξασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Το σεμινάριο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί 23-24/3/2016, 21-22/6/2016 και 25-26/10/2016

Διάρκεια: 2χ6 ώρες

Περιεχόμενο – Ενότητες Σεμιναρίου
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί δημιουργίας του πόνου, οι τρόποι ανταπόκρισης του νευρικού συστήματος και οι μέθοδοι αντιμετώπισης. Επίσης, θα εξηγηθεί η σύνδεση του μυοσκελετικού με το σπλαχνικό σύστημα, οι αιτίες δημιουργίας του χρόνιου πόνου και η διαχείριση του <<προβληματικού>> ασθενή.

Οι ενότητες που θα καλυφθούν είναι οι παρακάτω:
1. <<Προβληματικός>> ασθενής.
2. Δημιουργία πόνου.
3. Σύνδεση μυοσκελετικού – σπλαχνικού συστήματος.
4. Τρόποι θεραπείας πόνου.
5. Χρόνιος πόνος.
6. Διαχείριση θεραπείας και ασθενούς.

Σε ποιούς απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 120 Ευρώ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *