ERCI και Αγροτουρισμός

Για το ERCI το πεδίο “Αγροτουρισμός” , αποτελεί ιδιαίτερη δραστηριότητα, επειδή συνδυάζει τόσο τις συμβουλευτικές όσο και τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες

Το ERCI είχε της ευθύνη της υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου Έργου “Οργάνωση και προβολή στο εξωτερικό, του τουρισμού της κυπριακής υπαίθρου”. Το έργο περιελάμβανε τον σχεδιασμό και την δημιουργία υποδομών, για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στην Κύπρο. Σ΄αυτές περιλαμβάνονται οι πολιτιστικές, οι ποδηλατικές, οι θρησκευτικές, οι φυσιολατρικές διαδρομές, καθώς επίσης και οι δρόμοι του κρασιού.

Διαχειρίστηκε τα έργα ανάδειξης φυσικών και πολιτιστικών θησαυρών κοινοτήτων της κυπριακής  υπαίθρου. Σχεδίασε, οργάνωσε, δημιούργησε  και είχε την ευθύνη της προβολής Αγροτουριστικών επιχειρήσεων, τις οποίες συνεχίζει και σήμερα να υποστηρίζει όπου απαιτείται.

Εκπαίδευσε έναν μεγάλο αριθμό στελεχών αγροτουριστικών επιχειρήσεων στην οργανωση, διαχείριση και προβολή της επιχείρησής τους

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ο Αγροτουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού της υπαίθρου, που επινοήθηκε τη δεκαετία του 60’, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική.

Στην Αμερική  σήμερα η ζήτηση αυτής της μορφής τουρισμού, επεκτείνεται σε πολλούς τομείς και δραστηριότητες : ιππασία, παρακολούθηση και φωτογράφιση της άγριας ζωής, κυνήγι και ψάρεμα σε προκαθορισμένους τόπους επί πληρωμή, αναζήτηση γεύσεων, αγορές τροφίμων κατευθείαν από τις φάρμες, κατασκηνωτικός τουρισμός, διακοπές σε αγροτόσπιτα και ράντσα, συμμετοχή σε φεστιβάλ μουσικής και αγροτικού πολιτισμού, αναζήτηση γεωργικών προϊόντων σε ειδικές εκθέσεις, ειδικός τουρισμός σε φάρμες για την περίοδο των Χριστουγέννων, σχολικές εκδρομές και πολλά άλλα.

1AGROTOURISMΣτην Ευρώπη τα ίδια χαρακτηριστικά εμφανίζονται τροποποιημένα, καθώς η τοπική παράδοση είναι εξαιρετικά πλούσια και η κλίμακα των καλλιεργειών μικρότερη. Στο πλαίσιο αυτό ο αγροτουρισμός στηρίζεται σε μικρές και μεσαίες αγροκτηνοτροφικές μονάδες, στην εκμετάλλευση της τοπικής παραγωγής, αλλά επιπλέον στην κατασκευή ή παρασκευή τοπικών χειροτεχνημάτων και προϊόντων, καθώς και σε εκδηλώσεις τοπικού πολιτισμού, που εκτείνονται στις τέχνες και την ψυχαγωγία, αλλά και σε προβολή των ειδικών χαρακτηριστικών κάθε τόπου.

Η ύπαιθρος στην Κύπρο είναι ευλογημένη με φυσικές και τεχνητές ομορφιές και με πλούσια ιστορική κληρονομιά. To όμορφο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Κύπρου συμπληρώνεται με παραδοσιακά χωριά και με την αρχιτεκτονική τους, η οποία προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που πάντα υποδέχεται τους επισκέπτες στην παράδοση, στο ζεστό και φιλόξενο τρόπο της Κύπρου. Ένα τέτοιο περιβάλλον εμποτίζει μια ειρηνική αρμονία μεταξύ ανθρώπου και φύσης, κάτι που μπορεί να γίνει αισθητό αμέσως μόλις πατήσεις το πόδι σου στην Κύπρο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι επισκέπτες έρχονται εδώ.

2 AGROTOURISMΣε αυτό το είδος του περιβάλλοντος, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη φιλοξενία από τους ντόπιους, τα παραδοσιακά χωριά – ορεινά και παραθαλάσσια, βιώνει την απλή και ήσυχη ζωή, μαθαίνει παλιά λαϊκά έθιμα, παίρνει την ήρεμη ζωή της φύσης και συμπληρώνει την εμπειρία απολαμβάνοντας το μοναδικό νησί με τα παραδοσιακά φαγητά και ποτά.

Παρατηρώντας αυτή τη νέα τάση των παραθεριστών, η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση των παραδοσιακών χωριών και σπιτιών για να ενισχύσει τον αγροτουρισμό στην Κύπρο και να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν. Ο αγροτουρισμός έχει καταστεί ένα σημαντικό μέρος τουρισμού στη Κύπρο και προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο τόσο καινούργιους όσο και αυτούς που έχουν επισκεφτεί την Κύπρο προηγουμένως και θέλουν να ξαναζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία της φύσης και των παραδοσιακών χωριών της Κύπρου.

3AGROTOURISMΈχοντας κάτι διαφορετικό από το στερεότυπο των διακοπών, θα ζήσετε πολλές πλούσιες και ποικίλες εμπειρίες Αγροτουρισμού στη Κύπρο. Η επίσκεψη των αναστηλωμένων παραδοσιακών σπιτιών δημιουργεί ζεστασιά της ψυχής. Σου δίνει ένα ιδιαίτερο αίσθημα ότι ανήκεις σε ένα σπίτι μακριά από το σπίτι σου. Πάρτε τα αρώματα της φύσης και της ζωής του θαυμαστού τοπίου, επισκεφθείτε μοναστήρια τόσο αρχαία και σύγχρονα, περπατήστε στα μονοπάτια της φύσης, θαυμάστε τους αρχαιολογικούς χώρους και ανυψώστε το πνεύμα σας μέσω μια πραγματικής εμπειρίας ζωής της χώρας.