ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με επιτυχία υλοποιήθηκαν οι δυο ροές κινητικότητας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ στη Λεμεσό της Κύπρου από 19 Μαρτίου έως 3 Απριλίου, με 26 μαθητές του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου και συγκεκριμένα των τομέων Γεωπονίας και ειδικότητας Β. Βρεφονηπιοκόμων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η καινοτομία στην υπηρεσία των νέων επαγγελματιών στους τομείς της Γεωπονίας και στην ειδικότητα της Βρεφοκομίας», οι μαθητές κάτω από την καθοδήγηση του ERCI είχαν μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουν την επαγγελματική τους κατάρτιση ερχόμενοι σε επαφή με επαγγελματίες του κλάδου τους και να συνεργαστούν μαζί τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκή ταυτότητας.

Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, «οι ωφέλειες για τους μαθητές είναι τεράστιες καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους στη σύγχρονη αγορά εργασίας, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες επαγγελματικής εξέλιξης αλλά και να αναπτύξουν ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες».
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές γνώρισαν από κοντά την κουλτούρα των κατοίκων της Κύπρου, ενώ πραγματοποίησαν επισκέψεις ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος στις πόλεις της Λευκωσίας και της Πάφου.

Το σύνολο των δεξιοτήτων που απέκτησαν πιστοποιήθηκε από τον Οργανισμό Υποδοχής(ERCI) με πιστοποιητικό επιτυχούς συμμετοχής και Europass

Αρχισε στις 14/2/2018 και ολοκληρώνεται την 1η Μάρτη το Πρόγραμμα Κινητικότητας ERASMUS+ με το ΕΠΑΛ της Βέροιας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 12 μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές της ειδικότητας Γεωπονίας. Το περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει επισκέψεις σε αγροτουριστικές μονάδες της Κύπρου και θεωρητική κατάρτιση για την δημιουργία, οργάνωση, διαχείριση, χρηματοδότηση και προβολή αγροτουριστικών μονάδων.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Κινητικότητας  ERASMUS+ σπουδαστές του Δημόσιου ΙΕΚ Κουφαλίων επισκέφθηκε για 16 μέρες την Κύπρο και εκπαιδεύτηκε στον Τομέα της Ονυχοπλαστικής. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, εκτός της Πρακτικής και Θεωρητικής Κατάρτισης και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.  Οι σπουδαστές έλαβαν την πιστοποίηση της εκπαίδευσης που είχαν από την ERCI και τις επιχειρήσεις που απασχολήθηκαν. Επιπρόσθετα θα παραλάβουν σε ειδική τελετή στα Κουφάλια την ευρωπαική πιστοποίηση με το Βιογραφικό Europass που θα τους απονεμηθεί σε συνεργασία με τον Εθνικό Φορέα Europass της Ελλάδας ΕΟΠΠΕΠ, το ΔΙΕΚ Κουφαλίων και το ERCI.

 

Μετά την εξαιρετική επιτυχία του περυσινού προγράμματος ERASMUS+ στην Λεμεσό, πραγματοποιήθηκε και φέτος αντίστοιχο πρόγραμμα εκπαίδευσης Δημοσιογράφων από το ERCI. Πέρα από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που είχε, στόχευε και στην παραγωγή ενός Ντοκιμαντέρ, το οποίο θα ολοκλήρωνε την εργασία που είχε ξεκινήσει πέρυσι και αφορούσε την παρουσία Ελλαδιτων στην Κύπρο.

Η προηγούμενη παραγωγή αφορούσε τους Ελλαδιτες Δημοσιογράφους στην Κύπρο από το 1960 μέχρι σήμερα. Φέτος αναλύθηκε η ζωή και κύρια η οικονομική δραστηριότητα Ελλαδιτών στην Κύπρο, με συνεντεύξεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται από την δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Βάρος δόθηκε και στους νέους που μετακινούνται λόγω της οικονομικής κρίσης προς την Κύπρο.

Οι δράσεις ήταν πολλές και περιελάμβαναν επισκέψεις και πρακτική εξάσκηση  στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΧΤΡΑ TV. , στον ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝΑΛΙ 6.,  στον τηλεοπτικό σταθμό CAPITAL TV. ,   στην Ένωση Συντακτών και Επιτροπή Δεοντολογίας,   στην εφημερίδα Χαραυγή, στην εφημερίδα Πολίτης και στο συγκρότημα ΔΙΑΣ.,   στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΤΕΠΑΚ. και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ.”

Συνεντεύξεις λήφθηκαν από τον κύριο Ηλία Νούση, Αργυροχόο με καταγωγή από τα Γιάννενα,  από τον κύριο Δημήτρη Σμυρλή, Ξενοδόχο και τον νέο Ελλαδίτη επιχειρηματία Δημήτρη Δανιήλ. Τις συνεντευξεις συμπληρωσαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Ελλαδιτών Κύπρου και ο Κος Χρ. Μέσης, Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό Πρόβλημα.

Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου, τον Πρέσβη της Ελλάδας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τον Αγωνιστή της ΕΟΚΑ  Σάββα Ταλιαδώρο.

Στον πολιτιστικό τομέα είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν με την συνοδεία ξεναγών που διέθεσε η ERCI την Λεμεσό, την  Λευκωσία και την Πάφο.

Στον καθένα από τους πιο πάνω προορισμούς, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μια σειρά από αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.

Οι εντυπώσεις  που άφησαν οι σπουδαστές από την συμμετοχή τους ήταν εξαιρετικές και τους απονεμήθηκαν πιστοποιητικά επιτυχούς συμμετοχής στο πρόγραμμα και Europass.

 

 

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 15θήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης του Τμήματος Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Βέροιας στην Λεμεσό, με Φορέα Υποδοχής το ERCI.

Μετά την πρώτη ξενάγηση στη πόλη της Λεμεσού και το ιστορικό Κάστρο της πόλης άρχισε η θεωρητική κατάρτιση, που περιελάμβανε σεμινάρια με ποικίλη θεματολογία, τόσο από το κοινωνικό, πολιτισμικό , ιστορικό, εκπαιδευτικό και οικονομικό πεδίο, όσο και από την εξειδίκευση των μαθητών.  Τέτοια ήταν τα σεμινάρια ’’ Ιστορία, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της Κύπρου’’,  ’’ Γνωριμία με τις βασικές αρχές Επιχειρησιακής Οργάνωσης. ”, Ηλεκτρονικό εμπόριο – οι ορίζοντες που ανοίγει το διαδίκτυο ’’,  Εμβάθυνση στο target group, τις ανάγκες του. Συγγραφή προσφοράς για πελάτη με πρόβλεψη σεναρίων. ’’ Χρησιμότητα και συνέπεια στο σχεδιασμό, αξιολόγηση και σύγκριση ιστοχώρων. ”.Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστοσελίδες σε WORD PRESS

Για την πρακτική εξάσκηση επελέγησαν: ” Custom PC System Ltd “, ‘’ P.S. POS Computers Ltd ’’, “ SINGULAR COMPUTERS SYSTEMS ”, “ B.I.A CONSULTIN LTD ”,.

Οι εντυπώσεις  που άφησαν οι σπουδαστές από την συμμετοχή τους ήταν εξαιρετικές.

Το πρόγραμμα συμπλήρωσαν άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Το γεγονός ότι είχαν άμεση επαφή στο ξενοδοχείο και στους άλλους χώρους που επισκέφτηκαν με ξένους επισκέπτες στη Κύπρο και άλλους εκπαιδευόμενους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες  τους έδωσε επιπρόσθετα την ευκαιρία, να κάνουν χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Στον πολιτιστικό τομέα είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν με την συνοδεία ξεναγών που διέθεσε η ERCI την Λεμεσό, την  Λευκωσία, και την Πάφο.

Στον καθένα από τους πιο πάνω προορισμούς, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μια σειρά από αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.

Η πανηγυρική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση  έγινε στο ξενοδοχείο το οποίο τους φιλοξένησε κατά την διάρκεια της οποίας οποία τους απονεμήθηκαν και τα Πιστοποιητικά Συμμετοχής και τα πιστοποιητικά απασχόλησης από τον Φορέα Υποδοχής.

Το Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Ιωαννίνων βρέθηκε για δύο βδομάδες στην Λεμεσό, φιλοξενούμενο από το Educational Research & Consultancy Institute  και χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης ERASMUS+, με αντικείμενο την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Εκτός της πρακτικής εξάσκησης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και γνωρίσουν τα περισσότερα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα του νησιού.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Ελλαδίτες δημοσιογράφοι μετά το 1960 στην Κύπρο”. Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με βετεράνους και νέους Ελλαδίτες δημοσιογράφους για την ζωή τους , τους λόγους που τους οδήγησαν στην Κύπρο, την αντιμετώπισή τους από τους κύπριους συναδέλφους τους και φυσικά το Κυπριακό Πρόβλημα.

IEK και Ινστιτούτο ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2017 με νέους σπουδαστές και στόχο την παραγωγή ενός νέου ντοκιμαντέρ για τους Ελλαδίτες επιχειρηματίες στην Κύπρο.

Ήρθαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Βέροιας στη Λεμεσό την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+. 12 μαθητές Πληροφορικής για 15 ημέρες θα κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις στην Κύπρο, αποκτώντας σημαντικές εμπειρίες. Μαζί τους και 2 εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ συνοδοί. erasmous00 15337402_1623417557683915_591625931672451284_n15319252_1623416531017351_7605680262830813494_n

https://www.facebook.com/groups/332809583732431/?ref=bookmarks

Ευχαριστούμε τις παρακάτω επιχειρήσεις για τη βοήθεια που μας προσφέρουν με τη διάθεση θέσεων πρακτικής εξάσκησης για τους σπουδαστές μας .

p-s-pos-ltd singular millimaris cps

Το ERCI έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την υποδοχή τριων ΙΕΚ από τηνΕλλάδα στα πλαίσια της υλοποίησης αντίστοιχων προγραμμάτων κινητικότητας ERASMUS +. Οι σπουδαστές θα παραμείνουν για 16 μέρες στην Λεμεσό, απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις του κλάδου τους. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ολόκληρο το νησί και να πάρουν μια γεύση από το περίφημο Λεμεσιανό καρναβάλι!!!!καρναβαλι1 καρναβαλι2